Pysy pystyssä, näe ja tule nähdyksi – Suomen satamien työturvallisuuspäivä 2.10.2017

Pysy pystyssä, näe ja tule nähdyksi on teemana satamien työturvallisuuspäivänä 2.10.2017

Tapaturmien kuvauksia Suomen satamista: ”Liukastui ja jäi roikkumaan junanvaunun oven kahvaan: 66 sairauslomapäivää. Liukastui laiturilla: 5 sairauslomapäivää, liukastui parkkipaikalla: 31 sairauslomapäivää. Liukastui ja kaatui junavaunun ovea sulkiessa: 5 sairauslomapäivää.” Nämä ja lukemattomat muut liukastumiset työmatkoilla ja työtehtävissä on kirjattu vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana.

Liukastumiset näyttelevät yllättävän isoa osaa, jopa puolta, vaaralliseksi luokitellun satamatyön työtapaturmatilastoissa. Työstä poissaolojen lisäksi tapaturmat aiheuttavat harmia myös muuhun elämään.

Turvallinen liikkuminen jalkaisin haasteellisissa talviolosuhteissa on valittu ensimmäisen valtakunnallisen satamien turvallisuuspäivän toiseksi teemaksi, joka on Pysy pystyssä, näe ja tule nähdyksi. Tasaisella maalla liukastelun lisäksi huomiota kiinnitetään oikeanlaiseen työkoneisiin nousemiseen ja niistä poistumiseen.

Satamien turvallisuuspäivää vietetään 2. lokakuuta 2017 kaikissa Suomen satamissa. Lokakuussa päivät ovat jo lyhentyneet ja hämärä tulee aikaisin. Siksi on tärkeä muistuttaa myös näkymisestä. Työntekijöillä ja muilla satamassa liikkuvalla tulee aina olla heijastava vaatetus ja sen merkitys on ymmärretty hyvin, mutta näkyminen työmatkoilla ei ole yhtään vähäisempi asia. Heijastavat asut ja heijastimet ovat halpa henkivakuutus. Tieliikennelaki jopa velvoittaa jalankulkijaa käyttämään heijastinta pimeän aikana tiellä liikkuessa.

Satamien turvallisuuspäivä on yritysten johdon, henkilöstön, ammattiliittojen ja satamanpitäjien yhteinen tapahtuma. Kemi Shippingin työsuojeluorganisaatio kiertää päivän aikana alueella ja työnjohtajat pitävät henkilöstölle turvallisuustuokioita, joissa muistutetaan edessä olevan pimeän ja liukkaan ajan vaaroista.

Pysy pystyssä